Zmiany w znakowaniu żywności
Zmiany w znakowaniu żywności Reviewed by Momizat on . Unia Europejska, aby ujednolicić formę znakowania żywności w państwach członkowskich, wydała  Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego nr 1169/2011. Dok Unia Europejska, aby ujednolicić formę znakowania żywności w państwach członkowskich, wydała  Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego nr 1169/2011. Dok Rating: 0
Jesteś tutaj: Home » Sukces i motywacja » Zmiany w znakowaniu żywności

Zmiany w znakowaniu żywności

Zmiany w znakowaniu żywności




Unia Europejska, aby ujednolicić formę znakowania żywności w państwach członkowskich, wydała  Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego nr 1169/2011. Dokument ten wprowadza wiele zmian, które obejmują przede wszystkim rynek rolno-spożywczy.

Co nowego na etykietach?

Nowością na etykietach jest informacja o zawartości składników, które mogą wywołać alergię lub reakcję nietolerancji. Spis wszystkich takich surowców dostępny jest w załączniku do dyrektywy. Co ważne, informacje o alergenach muszą być umieszczone na opakowaniu, nawet jeśli jest szansa, że produkt będzie zawierał ich śladową ilość. Może ona pochodzić z innej linii produkcyjnej, na której była używana. W takim wypadku na etykiecie powinien znaleźć się zapis: „może zawierać….”.

Kolejną zmianą jest wprowadzenie minimalnej wielkości czcionki używanej do znakowania żywności. Zgodnie z rozporządzeniem małe litery nie mogą być mniejsze niż 1,2 mm. Wyjątkiem są niewielkie opakowania o powierzchni poniżej 80cm2, gdzie mogą one być zmniejszone maksymalnie do wysokości 0,9 mm. Dzięki temu zapisowi wszystkie informacje będą bardziej czytelne dla konsumentów.

Wiele zmian pojawia się w branży mięsno- wędliniarskiej. Przykładem może być etykietowanie mięsa mielonego, gdzie powinno znaleźć się oznaczenie zawartości procentowej tłuszczu oraz stosunku kolagenu do białka mięsa.

Terminy wprowadzania zmian

Większość założeń rozporządzania zaczęła obowiązywać z dniem 13 grudnia 2014r. Część regulacji będzie obowiązkowa dopiero od  13 grudnia 2016 r.  Przykładem może być konieczność podawania na opakowaniach informacji o wartościach odżywczych. Każdy produkt będzie miał na etykiecie dane dotyczące wartości energetycznej oraz zawartości tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka i soli. Producenci mogą dodatkowo podawać również informację o ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, alkoholi, skrobi, błonnika, witamin i składników mineralnych.

Aby dowiedzieć się więcej o regulacjach dotyczących zmian w znakowaniu żywności polecamy szkolenie Znakowanie żywności w oparciu o nowe wymagania unijne www.szkolenia.bureauveritas.pl

0.00 avg. rating (0% score) – 0 votes

Zostaw komentarz


Wokolkariery.pl - wszelkie prawa zastrzeżone
Kontakt | Polityka Cookies
Scroll to top